Optimizasyon adından da anlaşıldığı üzere mevcutta var olan, çalışan bir şeyi daha iyi hale getirmektir. Kod optimizasyonuna ise kullanılmayan kaynakların (unused strings,image, layout,code) silinmesiyle başlayabilirsiniz. ve bunu yapan android studio’ya entegre bir tool zaten mevcut.
bkz: LİNT
YARARI NEDİR
“Ne optimizasyonu şimdi, zaten süre sıkışık, yetişmesi gereken onca işin arasında kim uğraşacak ”diyebilirsiniz. Normal. Dedik biz de yalan yok. Ama şöyle düşünün ki ;
- Kodunuzu potansiyel oluşabilecek buglardan arındıracaksınız.
- Apk boyutunuz azalacak.
- Kodunuz daha temiz olacak.
…
NASIL KULLANACAĞIZ
YÖNTEM 1
Tool u kullanmak için yapmanız gereken menü bardaki Analyze > Inspect Code a tıklamak. Açılan pencere aşağıdaki gibi olacaktır. Burada proje geneli veya özellikle bir modül vs. tarama yapılsın diye seçenekler mevcut.
Tamam a tıkladığınızda tarama yapılır ve Inspection Results alanında uygulamanıdaki kod iyileştirmeleri gereken veya bug çıkarabilecek kısımlar size gösterir.
Projeniz biraz genişlediyse ekranınızda yukarıdaki resime oranla 2–3 kat fazla sonuç çıkmış olabilir. Bazen çok enteresan hatalar da. Ama en temel uygulamadaki gereksiz kaynakların ve kodların silinmesini istiyorsanız aşağıdaki yolu izleyebilirsiniz.
Android Lint:Performance > Unused resource = Kullanılmayan kaynaklar. image, strings, layout, layout içindeki başıboş id ler, style.xml ler vs..
Declaration redundancy > Unused declaration = Kullanılmayan kodlar. parametre, sınıf, method…
Özellikle unused resource alanı tamamen gereksiz şeyleri barındırıyor burada bulunanları silebilirsiniz. Ama unused decleration kısmındakileri silerken tek tek incelemenizde fayda var.”Ben annotation ların tetiklediği methodları silmeye çalıştığına bizzat şahit oldum. “ Örnek: Otto ”
YÖNTEM 2
Uygulamayı bu şekilde sonradan taramak yerine her build ettiğinizde bu hataları görme gibi de bir seçeneğiniz var. Bunun için res klasörünün altına bir xml klasörü açıp onun içine de aşağıdaki örnekte olduğu gibi bir xml dosyası tanımlamasınız.
Dosya hata fırlatmasını istediğiniz durumları içermelidir. Kullanılmayan çeviriler, layout performans problemleri, manifest hataları,
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?><lint> <!-- kullanılmayan kaynaklarda hata fırlat --> <issue id="UnusedResources" severity="error"/> <!-- hardcodedtext lerde hata fırlat --> <issue id="HardcodedText" severity="error" /> </lint>
Ardından build.gradle da bu yazdığınız xml dosyasının yolunu belirtmelisiniz.
android {
...
lintOptions {
lintConfig file("src/main/res/xml/lint.xml")
}
}
Kodu derlediğinizde aşağıda bulunan örnekteki gibi bir sonuç ekranı çıkacaktır. İlk olarak size apk yı bu şekilde hatalı da olsa atabilmeniz için bir öneri sunuyor. “abortOnError false yapmazsanız hataları çözmeden apk oluşturulmaz”. Onun altında ise sıra sıra hatalar listelenir.